Elk wit doek is een kans…

Van jongs af aan heb ik al wat met vogels, een onuitputtelijke bron van verwondering die in mijn tekenwerk regelmatig terugkomt. De keuze voor de pauw als logo vindt in deze fascinatie zijn oorsprong.

Ik verheug me vrijwel dagelijks over de rijke kleurschakeringen van de natuur en de wereld om ons heen. Persoonlijk heb ik veel affiniteit met het blauwe kleurspectrum. Deze twee componenten worden treffend samengebracht in de pauw. Het is een mythisch dier – in India wordt de blauwe pauw gezien als een symbool van de god Krishna en de vernieuwing van het leven.

Zo voelt het ook voor mij, elk leeg vel, wit doek is een kans om iets nieuws te beginnen. Op deze website neem ik u mee op mijn creatieve reis; u bent van harte uitgenodigd om mijn werken te bekijken.

Bekijk portfolio

 

Mijn achtergrond

Ik ben in december 1960 geboren in het mooie Nijmegen, waar ik ook ben opgegroeid. Na de middelbare school heb ik in Kampen aan de kunstacademie gestudeerd, waar ik de richting illustratie en grafische vormgeving volgde. Daarna ben ik als freelancer voor mijzelf begonnen, uitmondend in de werkzaamheden die ik verrichtte bij Open Jongeren Centrum Hedon in Zwolle, als posterontwerper en medewerker publiciteit.

Ik ben in 1990 verhuisd naar Enschede en heb daar jeugd- en jongerenwerk gecombineerd met mijn tekenwerk. Ik maakte posters, portretten, ontwerpen voor een sportprijzenbedrijf, een stripverhaal over het Nederlands elftal. De kunstschaats vereniging Pirouette benaderde me om een groot decor (3,50 bij 70 meter) te bedenken en te realiseren bij hun ijs-show.

In 1996 kwam ik in het onderwijs terecht, eerst als conciërge, later als leerkracht. Ook hier kwam mijn creatieve talent goed van pas. Zo ontwierp ik decors voor verschillende eindmusicals. Ik gaf verdieping en verrijking aan de tekenlessen, liet kinderen proeven van, en kijken naar kunst. En maakte een natuurdagboek dat in de klas gebruikt kon worden.

Daarnaast ben ik ook altijd in de weer geweest met fotografie. Voor het digitale tijdperk heb ik op een aantal bruiloften als fotograaf gewerkt met een resultaat waar ik me niet voor hoef te schamen. Het kijken naar de leefomgeving en de focus op het detail gebruik ik ook vaak als illustrator. Regelmatig heb ik de camera bij me en maak een aantal foto’s, vaak in de natuur, maar ook van mensen en andere onderwerpen. Ik zie het als een aanvulling en ondersteuning op mijn illustratiewerk.

In 2013 kreeg ik een groot doek cadeau en ik werkte daar en thema op uit dat me op papier al een tijdje bezig hield. Ik zocht naar meer vorm en kleur, anders dan de natuurgetrouwe illustraties uit mijn dagboek. Als illustrator heb ik veel in opdracht van anderen gewerkt. Dit doek kwam echter uit mijzelf en ik kon het figuratieve ten dele loslaten. Het werkte bevrijdend en het resultaat nodigde uit tot dieper onderzoek. De resultaten zijn te zien in mijn portfolio, onder brainwerk schilderijen.

Werken aan opdrachten voor anderen betekent ook communicatie. Vaak houd ik mijn opdrachtgevers tussentijds op de hoogte van het creatieve proces. Ik ben een ambachtelijk illustrator en maak van relatief weinig technische hulpmiddelen gebruik. Het garandeert in elk geval de eigenheid en het ‘gezicht’ van mijn werk.

Momenteel woon ik met mijn vrouw Sabine van den Bulk in Oldenzaal. In het pand heb ik een werkruimte waarin ik teken en schilder. Een aantal maal heb ik met Sabine samengewerkt om werkzaamheden waar zij mee bezig was visueel te ondersteunen. Een voorbeeld daarvan zijn de praatplaten die ik voor de dyslexieafdeling van Berkel-B te Lochem heb ontwikkeld. Die laten op een speelse manier zien welke problemen de kinderen tegenkomen in het dagelijks leven en op school. Waarmee moet je rekening houden wanneer je ze begeleidt?

Ik maak verschillende soorten illustraties, van schilderijen tot pentekeningen, stripachtige plaatjes die ondersteunend kunnen zijn bij informatieve teksten, boekomslagen of surrealistische voorstellingen. En niet te vergeten lessen die in het basis- en voortgezet onderwijs inzetbaar zijn.

Ondanks dat ik nu hier woon en erg geniet van de mooie omgeving, zitten de stroming van de Waal en het rijke natuurlandschap van de Ooijpolder in mijn bloed. En ergens zie ik dat terug in het vloeiende lijnenspel van mijn brainwerk schilderijen.

Arnold van der Heijden